Hrinova

             


Home

Contact
 


Omgeving Hrinova

Hrinova ligt in het Slovenske Udohoriegebergte aan de zuidkant van de Lage Tatra. Grotere plaatsen in de omgeving zijn o.a. Banska Bystrica (48km.), Zvolen (33km.) en Brezno (40km.)
Hrinova ligt op ca. 300 km. van Wenen, 485 km. van Praag en 200 km. van Budapest.
Hrinova is centraal gelegen voor mooie dagtochten naar interessante bezienswaardigheden.
De benzine is erg goedkoop en ook loodvrij, diesel enz. is overal verkrijgbaar. De wegen zijn er goed en rustig.

In Hrinova zijn een paar supermarkten, een slagerij, een boekhandel, een postkantoor, 2 banken en nog wat winkeltjes. Er zijn een paar cafe"s, een pizzeria en enkele restaurants waar het heel goedkoop eten is, zoals trouwens in heel Slowakije. Voor ca. 6,- euro heeft u al een complete maaltijd en voor 2,50 euro een grote pizza.
De prijzen in de winkels liggen over het algemeen een stuk lager dan in Nederland, al is er niet zo"n ruime sortering.
Per 1 januari 2009 wordt ook in Slowakije de Euro in gebruik genomen. U kunt geld pinnen bij een van de 2 geldautomaten in Hrinova .
De bevolking is gemoedelijk en gastvrij.
Hrinova ligt in een mooi bergachtige omgeving met veel wandelmogelijkheden. Op 10 km afstand ligt een schitterend ongerept beschermd Unesco-natuurgebied de Polana (zie beschrijving onderaan deze pagina) met een zeldzaam bergfauna- en flora en een mooie waterval. Het hoogste punt is de dode vulkaan Polana (1458m.), waar men een mooi uitzicht heeft over het Slowaakse ertsgebergte van de Lage- en Hoge Tatra. In de winter kan men hier skien. Er zijn 3 skiliften.
In Detva is een buitenzwembad en in Zvolen een binnenzwembad. Op ca. 25 km, in Ruzina, is een meer waar gezwommen en gevaren kan worden evenals bij het stuwmeer Motova bij Zvolen. Tevens zijn er diverse thermaalbaden in de omgeving.

Aan de rand van Hrinova is dit jaar een nieuwe skipiste van ruim 1 kilometer lang geopend; sneeuwkanonnen zijn ook aanwezig. (Info daarover op www.kosutka.sk )Op de berg Polana, op ongeveer 13 km.afstand kan in de winter geskied worden even als in Prasiva op ongeveer 16 km afstand. Op beide locaties zijn skischolen en kan men ski"s e.d. huren. De prijzen daarvoor en voor de liften liggen beduidend lager dan in Frankrijk en Oostenrijk en het is er veel rustiger. Op de Chopok (2024 meter), even ten noorden van Brezno in de Lage Tatra, zijn diverse skipistes in blauwe, rode en zwarte moeilijkheidsgraden.

Vanuit Hrinova zijn mooie dagtochten mogelijk naar b.v. de hoogste berg van de Lage Tatra, de Chopok (2024m), die per kabelbaan bereikbaar is en waar men een mooie wandeling kan maken over de kam van de Lage Tatra.
Verder zijn er de prachtige druipsteengrotten van Domica bij de Hongaarse grens; en van Bystrianska in de buurt van Brezno; de ijsgrotten van Dobsina en de aragonitgrotten van Ochtina waarvan er maar 2 in de hele wereld zijn.
In het Slowaaks Paradijs kan men via ladders en trappen de door de rivier uitgesleten kloof beklimmen; een unieke ervaring! Er kan ook een vlotvaart worden gemaakt op de rivier de Dunajec bij de grens van Polen. Banska Bystrica heeft een heel mooi en gezellig centrum met veel oude statige huizen en leuke terrasjes. Banska Stiavnica is een oud goud- en zilverstadje en is prachtig gelegen.Zvolen heeft een mooi slot en een gotische kerk en in de buurt een meer. Er is ook een openluchtbad. In Detva vindt men een schat aan volkskunst en folklore. Ook Brezno is een leuk stadje, gelegen aan de voet van de Lage Tatra.
In het typisch Slowaakse plaatsje Cierny Balog kan een tocht worden gemaakt met een 100 jaar oude stoomtrein (zeker leuk voor kinderen!). Verder zijn er diverse kastelen te bezichtigen zoals het prachtige kasteel Bojnice waar vlakbij ook een dierentuin en een groot openluchtbad is. Voor de sportievelingen is er de mogelijkheid om de volgende sporten in de buurt uit te oefenen: paardrijden, paragliding, mountainbiken, bergbeklimmen, zwemmen, tennissen, skien enz.
Dit zijn nog maar enkele voorbeelden. Uitgebreide informatie over deze bezienswaardigheden vindt u op de site www.slovakiatourism.sk , op www.slowakije.startpagina.nl of op www.vnts.nl/index.php/regio-info.Informatie over kastelen in Slowakije: www.reisgraag.nl/vakantie_slowakije/mooiste-kastelen-van-slowakije.html

Volop mogelijkheden dus om te gaan ontdekken en misschien nog wel de belangrijkste factor voor het slagen van uw vakantie: een ongekende gastvrije bevolking die uw vakantie onvergetelijk maakt. Vanuit Nederland (Venlo) is de afstand circa 1250 km. Dat is net zo ver als naar Zuid-Frankrijk maar in Slowakije ontdekt u een nieuwe wereld van ongerepte natuur en rust.

HET PRACHTIGE GEBIED VAN DE POLANA

De Polana is de meest opvallende berg in dit gebied en een symbool van de Slaven, bezongen door dichters, welks verleden en heden u zal interesseren.
Er zijn geen precieze geografische of administratieve grenzen in de streek Podpolanie.
Het is een van de meest bijzondere streken van Slowakije.
Het schilderachtige landschap aan de voet van de berg blinkt uit in natuurlijke schoonheid; veel bos, beken en mineraal bronnen maar ook een bijzondere nog levende volkscultuur.
De vulkaan Polana (1458m) behoort tot de hoogste niet meer werkende vulkanen van Europa. Dit gebied werd tot beschermd natuurgebied verklaard en toegevoegd aan het wereldwijde netwerk van biosferen van de UNESCO (20360 ha).
Er zijn hier waardevolle ecosystemen aanwezig.
Interessante rotsen, resten van vulkaanuitbarstingen van de Polana zijn favoriete bestemmingen van menige wandeltrip.
Deze rotsen zijn ook een attractie voor klimtraining en bergbeklimmers.
Tot natuurattracties in dit gebied behoren de Vodopad Bystre (waterval Bystre), het steenblok Batovsky, de rotsen Janosikova skala en vele anderen.
Podpolanie biedt ook goede mogelijkheden voor skien, langlaufen, paardrijden, paragliding, vliegen, wandelen, fietsen en agrotoerisme.
In de lokale bossen leven nog beren, wolven, lynxen, wilde katten, reeen en herten en het is een van de beste jachtgebieden van Slowakije.
De steden en dorpen van Podpolanie en de nederzettingen die verspreid aan de voet en tegen de hellingen van de Polana liggen bieden u de ontmoeting met de tradities en de charme van het landleven.
Bezoek het gebied onder de majestueuze berg Polana en ontdek zijn bijzondere schoonheid.
U zult er geen spijt van hebben!Voor meer foto's van de omgeving van Hrinova, zie het Picasa album van Slowakije Vakantiehuis